van aanname naar actie: samenwerken aan toegankelijke evenementen

In Nederland heeft 1 op de 5 mensen een beperking, waardoor deelname aan evenementen voor hen niet vanzelfsprekend is. Om dit te veranderen, werken CLC-VECTA en YOIN excellent meeting places aan meer bewustzijn en inclusie in de eventbranche. Samen met Else Baelde van That’s Else organiseerden zij, tijdens de Week van de Toegankelijkheid, een digitale rondetafelsessie met vier ervaringsdeskundigen. Als lid van DNA delen zij graag hun waardevolle inzichten en praktische tips voor toegankelijke evenementen.  

Kleine aanpassingen, groot effect Een toegankelijk evenement gaat verder dan een 'gehandicaptenuitje'. Hilda Snippe, die een visuele beperking heeft, benadrukt: "Ik kom als persoon naar een evenement, niet als iemand met een beperking. Iedereen wil gewoon meedoen." Kleine aanpassingen zoals audiodescriptie, prikkelarme ruimtes en aangepaste toiletten kunnen drempels wegnemen voor een bredere doelgroep, van ouderen tot mensen met een hulphond.

Onwetendheid en weerstand Ans Kamer, vrijwilliger bij de Stichting Plots- en Laatdoven, ervaart vaak weerstand bij organisatoren om bijvoorbeeld een gebarentolk in te schakelen. Toch blijkt de doelgroep groot: één op de tien mensen heeft een auditieve beperking. Ook de akoestiek van een ruimte is belangrijk, niet alleen voor slechthorenden maar ook voor mensen die snel overprikkeld raken.

Durf te vragen Een belangrijke les uit de sessie is om als organisator het gesprek aan te gaan met bezoekers met een beperking. Vraag in de conceptfase al naar hun behoeften en houd rekening met toegankelijkheidswensen. Zoals Hilda zegt: "Niet alle hulp is altijd nodig, maar het gesprek aangaan is essentieel."

Communicatie is de sleutel Het draait om open en eerlijke communicatie. Geef duidelijk aan wat wél en niet geregeld is op het gebied van toegankelijkheid, en bied bezoekers de mogelijkheid om vragen te stellen. Volgens Marianne Dijkshoorn, die adviseert over toegankelijkheid, zijn hier zelfs commerciële kansen: "Inmiddels heeft één op de vijf mensen een beperking, inspelen op hun behoeften biedt organisatoren nieuwe mogelijkheden."

Concluderend Toegankelijke evenementen vragen om meer dan technische aanpassingen; het begint met het serieus nemen van de bezoekers en hun behoeften. Ga in gesprek, durf te vragen en creëer samen een evenement waar iedereen welkom is.

Wil je ook aan de slag met toegankelijkheid? Neem dan eens contact op met CLC Vecta.