de coronacrisis heeft een dempend effect gehad op de mobiliteit op de arbeidsmarkt. Uiteraard waren in sommige sectoren velen op zoek naar werk, maar wie het voor het kiezen had, bleef misschien toch nog maar even langer dan gepland in dezelfde baan. De verwachting is dat velen - zeker de groep tot 40 - weer op zoek gaan. Hoe houd je je jonge talenten binnenboord en trek je nieuwe aan?
De Amerikaanse verenigingsexpert Sarah Sladek, die met name veel onderzoek heeft gedaan met jongeren, signaleert dat we wereldwijd al jaren weten dat het verloop van werknemers hoger ligt dan in de vorige eeuw. Zij ziet dat in de VS het verloop bij mensen onder de 40 drie keer zo hoog is dan bij de oudere groepen. Zij stelt dat het erom gaat je te verdiepen in wat jongeren beweegt en bezighoudt.
Grote onzekerheid, andere skills
Met name de jongere generaties hebben te maken met veel onzekerheden. Ze zijn opgegroeid in een wereld waarin alles lijkt te draaien om innovaties,disruptie en verandering, nieuwe technologie, globalisering van economie en arbeidsmarkt, veel mensen die door oorlog of armoe op drift zijn, cirisis, minder ruimte voor de civic society en de steeds zichtbaarder impact van de klimaatverandering. Ze zijn opgeleid met 21e eeuwse vaardigheden zoals samenwerken, je blijven ontwikkelen en zelfreflectie.
Sladek ziet met name twee obstakels voor jongere medewerkers bij veel organisaties.
Het ontbreken van inclusie. Er is een kloof tussen de 20e eeuwse organisatie en de 21e eeuwse talenten. Samenwerken, je blijven ontwikkelen en zelfreflectie zijn competenties die niet matchen met hiërarchische en formele managementprocessen. Veel organisaties zijn niet in staat om hun jonge talenten de ruimte te geven en mee te nemen in dominante groepen en processen.
Het ontbreken van zekerheid en stabiliteit. Het is een heel groot misverstand om te denken dat jonge mensen geen zekerheden zoeken. Ook jonge mensen willen graag een fijne baan en een huis. Het misverstand groeit nog verder als je niet wilt weten waarover jonge mensen zich zorgen maken en hoe zij denken over de toekomst.
lees hier het blog van Sarah Sladek