terugblik q-sessie "inclusiviteit op de werkvloer"

Op 26 september organiseerde DNA, in samenwerking met AWVN, de Q-sessie "Inclusiviteit op de Werkvloer". Met meer dan 25 deelnemers waren we te gast bij TLN, waar we hartelijk werden ontvangen. Na een kort welkomstwoord van Cécile Veldman introduceerde Steven Hubeek van Werkgeversvereniging AWVN het onderwerp. Het was een inspirerende sessie vol waardevolle inzichten, en we blikken graag terug op de belangrijkste momenten.

Steven opende de sessie met een sterke introductie over inclusiviteit. Hij benadrukte dat inclusiviteit verder gaat dan alleen diversiteit; het gaat om een cultuur waarin iedereen zich welkom voelt en gehoord wordt. Met inspirerende praktijkvoorbeelden toonde hij aan hoe we dit in onze eigen organisaties kunnen realiseren. Na zijn introductie gingen we in kleinere groepen uiteen.

Het rondetafelgesprek bood een waardevolle kans om ideeën en ervaringen uit te wisselen. Een van de centrale thema’s was hoe een inclusieve werkplek niet alleen zorgt voor een betere samenwerking, maar ook innovatie stimuleert. Sterk leiderschap en een open cultuur werden als essentiële ingrediënten benoemd om inclusiviteit succesvol te bevorderen.

Vijf praktische tips die je meteen kunt toepassen

  • Creëer vertrouwen: Zorg voor een veilige werkomgeving waar iedereen zich vrij voelt om hun mening te delen.
  • Leiderschap is cruciaal: Leiders moeten het voortouw nemen en inclusieve strategieën actief ondersteunen.
  • Maak inclusiviteit strategisch: Zorg dat inclusiviteit geen bijzaak is, maar verweven zit in de kern van je organisatie.
  • Actie spreekt luider dan woorden: Zorg voor concrete initiatieven, zoals inclusieve wervingsprocessen of mentorprogramma’s.
  • Blijf de voortgang meten: Gebruik enquêtes en feedbacksessies om te monitoren of je echt stappen zet richting een inclusievere werkplek.

Inspirerende praktijkvoorbeelden

Tijdens de sessie deelden verschillende verenigingen hun ervaringen. Zo heeft Techniek Nederland bijvoorbeeld hun wervingscampagnes aangepast om een bredere doelgroep aan te spreken. AWVN biedt een kennisplatform boordevol tips en voorbeelden om inclusiviteit te bevorderen. Verder is er het platform Open Up, waar medewerkers online begeleiding kunnen krijgen van experts om hun volledige potentieel te bereiken.

Wil je meer weten of aan de slag met deze thema’s? Bekijk de bovenstaande links die we voor je hebben verzameld om jouw organisatie verder te helpen.

Tip: Maak een strategische agenda voor CAO en sluit je bij het DNA Netwerk CAO om ervaringen en tips uit te wisselen over modernisering van CAO’s. Klik hier om je aan te melden.

Samen werken we aan een inclusieve werkvloer waar iedereen zich welkom voelt!