De vijf procent loonsverhoging waar vakbond FNV op inzet dit jaar, is nog lang niet in zicht. Maar werkgevers komen wel heel voorzichtig over de brug met hogere lonen, blijkt uit afgesloten cao's.
In mei kwam de gemiddelde loonsverhoging van alle tot nu toe bekende afgesloten cao's uit op 2,96 procent, laat werkgeversorganisatie AWVN weten aan De Telegraaf.
De bijna 3 procent is de grootste loonsstijging sinds de financiële crisis, blijkt uit de cijfers van AWVN. Deze organisatie heeft goed overzicht over welke cao's worden afgesloten, omdat het bij de meeste van de bijna 800 cao's als adviseur voor het bedrijfsleven betrokken is.
Stijgende lijn
In april steeg het aantal afgesloten cao's al flink in vergelijking met de eerste drie maanden het jaar. In totaal werden er 34 cao's afgesloten, tegenover 50 in de drie maanden daarvoor.
Toen al voorspelde AWVN dat onderhandelingen die op dat moment liepen, versneld afgerond zouden worden. Over veel cao's wordt al lang onderhandeld en werknemers en werkgevers willen graag dat er een einde aan de onzekerheid komt, geeft de AWVN als reden voor de stijging.
Die maand al kwam de gemiddelde loonstijging al uit op 2,8 procent. In totaal lopen dit jaar 420 cao's af, waarvan er dus nog ruim 300 moeten worden vernieuwd.
'Cadeau'
De loonstijging is een welkom cadeau van werkgevers voor het kabinet, schrijft de krant. Zonder de loonsverhoging is een stijging van de koopkracht voor 96 procent van alle Nederlanders, zoals het kabinet beloofde, bijna niet te halen.
Voor het verbeteren van de koopkracht rekent het Nibud op een loonsstijging van 2,8 procent. Deze organisatie adviseert consumenten op financieel gebied.
De FNV blijft dan ook kritisch, want bij sommigen bedrijven gaan werknemers er volgens de vakbond zelfs in koopkracht op achteruit.