ontdek de kracht van zelfleiderschap in jouw vereniging

Ben jij manager of directeur binnen een vereniging en op zoek naar manieren om je leiderschapskwaliteiten te versterken? Dan is de nieuwe training "Zelfleiderschap in Verenigingen: Eigen Koers in Complexiteit" echt iets voor jou. Deze eendaagse training wordt georganiseerd door het DNA Kenniscentrum op 19 september 2024 in Postillion hotel Amersfoort (in Putten), een prachtige locatie aan het Veluwemeer. Deze training wordt gegeven door Inge Poorthuis en Hans Velders. Inge vertelt ons in dit artikel meer over deze unieke training.

Bij verenigingen draait alles om verbinding. Goed leiderschap begint bij persoonlijk leiderschap, oftewel zelfleiderschap. Dit betekent dat je openstaat voor alle signalen, zowel cognitief als fysiek. Als verenigingsprofessional in een sturende rol kun je door de complexe dynamiek verschillende persoonlijke uitdagingen tegenkomen. Binnen de vereniging werk je vaak met allerlei (bestuurs)leden en vrijwilligers die allemaal hun eigen passie en ambities hebben. Dit kan leiden tot uiteenlopende en soms tegenstrijdige belangen. Hoe ga je hier als verenigingsprofessional mee om en zorg je ervoor dat iedereen verbonden blijft zonder jezelf uit het oog te verliezen?

De rol van lichaamsintelligentie

Het is belangrijk om signalen uit je vereniging niet alleen met je hoofd, maar ook met je lichaam te ontvangen. Zo krijg je zicht op de échte thema's en vragen, handel je vanuit aanwezigheid en weet je de juiste interventies toe te passen. Hierdoor voelen jouw leden, stakeholders en medewerkers zich gehoord en begrepen. Goed zelfleiderschap is de basis om gebruik te maken van lichaamsintelligentie. Dit is waar jij invloed op hebt en kunt verbeteren om jouw invloed binnen de vereniging te vergroten. Het draait hierbij om het integreren van cognitieve inzichten in combinatie met lichaamsintelligentie: "Smart body, smart mind."

Wat je gaat leren

In de training gaan we hier dieper op in en nemen we je mee in verschillende vaardigheden die gebaseerd zijn op de ontwikkelaanpak van Theory U van Otto Scharmer en Internal Family Systems van Richard Schwartz. We creëren bewustzijn en zelfleiderschap, waardoor jij en je team effectiever kunnen werken en de juiste stappen kunnen zetten om de missie van de vereniging te bereiken. Waar de meeste leiderschapstrainingen zich focussen op enkel cognitieve vaardigheden, gaan wij een stapje verder. Wij leren je om je lichaamsintelligentie te gebruiken. Hierdoor kun je vollediger en effectiever reageren op complexe situaties in jouw vereniging.

Doe Mee!

Wil je jouw leiderschapskwaliteiten versterken en een positieve impact maken binnen jouw vereniging? Schrijf je dan in voor de training op 19 september 2024. Ontdek hoe je met een "smart body, smart mind" aanpak een verschil kunt maken.