Hoe houd je je team op afstand bij elkaar en gemotiveerd? Lidewey van der Sluis is als hoogleraar een zeer ervaren wetenschappelijk onderzoeker van leidinggeven en houdt ook in de praktijk voortdurend in de gaten wat er gaande is en wat werkt en wat niet.
Hoe kun je op afstand mensen motiveren en sturen? En hoe blijf je daarbij zelf goed in je vel, als leidinggevende? Een kleine greep uit de inzichten uit de DNA Masterclass over leiderschap van Lidewey van der Sluis. Met tips aan de deelnemende verenigingsmanagers over modern leiderschap.
Leiderschap is een relatie
Leiderschap gaat altijd over de relatie tussen minstens twee personen. Het gaat niet alleen om jou als leider, maar ook om de ander. En zeker nu we op afstand van elkaar toch dezelfde kant op willen bewegen, is het belangrijk om elkaar te willen ‘zien’ al zal dat nu vaak in een andere vorm zijn.
Teamspirit
Spirit zit tussen de oren, het is geen gedrag of competentie. Een leider kan de spirit aanzetten, mensen laten bewegen in de richting van de organisatie. Daarvoor heb je vier knoppen: kunnen (competenties); willen (motivatie, drive); energie of zuurstof en relatie ( gunnen we elkaar ontwikkeling, energie, succes). In deze tijden van werken op afstand, moeilijke situaties in je privéleven en lockdownmaatregelen wordt het willen het minst ondersteund. Daar zie je de meeste problemen. Wil je daar iets aan doen, moet je luisteren.
Wandelen of luisteren
Er zijn leiders die teamleden uitnodigen voor wandelsessie en we beeldbellen wat af, allemaal met het idee dat we dan dichter bij elkaar zijn. Blijf dat vooral doen, maar realiseer je dat je in een telefoongesprek veel beter gefocust bent op wat de ander zegt. Oefen jezelf in hoog luisteren (deep listening): wat zegt de ander en wat kan ik doen om de ander overeind te zetten? Dus niet alleen maar de haakjes horen, waar jij jouw verhaal aan kan vastmaken en ook niet een rondje meningen uitwisselen. Echt luisteren naar de ander, zonder oordelen, alleen om te ontdekken: waar kan ik jou echt mee helpen?
Afstand vraagt vertrouwen
Leiders zijn de controle kwijt. Je weet niet meer wat de ander aan het doen is. De vraag verandert van: kan ik jou vertrouwen naar wil ik jou vertrouwen? Op zich is dat een ontwikkeling die je kan helpen in je leiderschap ook nadat we niet meer letterlijk op afstand van elkaar werken. Neem afscheid van controle.
Bright side
Iets wat we ook allemaal wel weten, maar toch af en toe nodig hebben om te horen: kijk naar wat iemand wel kan. Help iemand om daar nog beter in te worden. Kijk naar de bright side of talent en niet naar de dark side.
Zuurstofrijk team
Van der Sluis zet tegenover elkaar: de zuurstofrijke organisatie versus de toxic, gifige organisatie. Een zuurstofrijke organisatie is trouwens ook fijner voor de leidinggevende zelf. Waar knappen we als mensen echt van op? Zuurstof komt van: aandacht, inspiratie, richting, ruimte, resultaatgebieden, respect, veiligheid, verwachtingen, verbinden, vieren, voorbeeldgedrag en vertrouwen.
Door met Sinek
Als je wilt dat je organisatie overeind blijft in de storm, kun je werken met het model dat voortborduurt op Sinek: drive, dance, deliver. Dance gaat over wat je normaal vindt met elkaar – principes - en over ritme en tempo in het doen. De leidinggevende is bij uitstek degene die hier iets van vindt en mee werkt. Realiseer je dat op dit moment juist de principes meer aandacht vragen en twijfel opleveren.
Verandermoe
Ook nu gaan organisaties gewoon door met veranderen. Soms hebben mensen die in teams zitten of daar leiding aangeven elkaar nog nooit ontmoet. Maar er vinden ook grote reorganisaties plaats. Met elkaar zien waar je van droomt, helpt ook deze keer weer mee te gaan. Geef het veranderproces genoeg ruimte: zorg dat mensen dingen af kunnen leren, voor ze nieuwe dingen kunnen leren. Bouw ruimte in voor experimenteren en dus ook mislukkingen. Ga niet meteen in de actie. Neem de tijd om anders te denken, anders te kijken en dingen anders te zien.
Hoe gaat het met jou?
Ook een leider zit er wel eens doorheen of weet het even niet. De leiderschapsrelatie wordt meer waardevol als de ander ook een keer kan vragen: hoe gaat het met jou? Durf een collega te vragen om ook eens naar jou te luisteren.