Wil je een inclusieve vereniging, een divers bestuur of tweedeling tussen leden en niet-leden doorbreken, dan kun je eens kijken naar je verenigingsvinkjes. Voor inspiratie kom je op 17 mei naar de lezing van Joris Luyendijk. DNA leden kunnen bovendien gratis deelnemen!
We zijn niet gewend om stil te staan bij wat de overeenkomsten zijn tussen onszelf en de mensen met wie we als vanzelfsprekend samenwerken en gemakkelijk optrekken. Joris Luyendijk deed dat wel. Hij vond 7 vinkjes: hetero, man, wit, vwo, universiteit, ouder(s) met opleiding, geld of status, autochtone Nederlandse ouder(s). De vinkjes versterken elkaar. Je kunt ze niet apart of op zichzelf nemen. Een inzicht dat al eerder is ontwikkeld door mede-antropologen zoals Gloria Wekker, er is een samenhang tussen vormen van discriminatie en dus ook vormen van privilege.
Altijd en overal de baas
En als je nou denkt dat er heel veel mensen zijn, die deze 7 vinkjes hebben, dan klopt dat helemaal niet. Dat is maar 3%. Zij zijn in Nederland altijd en overal als vanzelfsprekend de baas en hoeven zich niet aan te passen. Niet alleen zijzelf maar wij geloven immers (bijna) allemaal dat zij alles beter kunnen en weten.
De vinkjes in de vereniging
Wat kun je hier als vereniging mee? Ten eerste de vraag stellen of in jouw vereniging het ook zo vanzelfsprekend is dat de 7 vinkjes de baas zijn. Het wordt ingewikkelder, maar ook interessanter, als je je afvraagt welke vinkjes bij welke posities en rollen horen. Wat zorgt in jouw vereniging voor een onmiddellijk 'gevoel’ over wie ‘de best passende is’ voor een specifieke taak of rol?
Vinkjes en bubbels
Mogelijk verbindt jouw vereniging hele andere vinkjes. We leven, werken, denken, bewegen en verenigen ons allemaal in bubbels van gelijkgestemden. Dat vinden we als mensen nou eenmaal fijn. Maar het zorgt dus ook altijd meteen voor ongelijkheid in kansen en invloed.