De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en ActiZ hebben de handen ineengeslagen voor een nieuwe opleidingsaanpak voor volwassenen: via leereenheden. Deze aanpak maakt van maatwerk voor doorstromers en zij-instromers realiteit. Tijdens het congres ‘Onderwijs op maat’ maakten alle betrokken partijen uit de branches en het onderwijsveld de balans op, na een succesvolle eerste fase met toepassing van leereenheden. Er was unanimiteit over het volgende doel: een landelijke dekking.
Door de dubbele vergrijzing (maatschappelijk en sectoraal) groeit het personeelstekort in zowel de gehandicaptenzorg als de ouderenzorg. Veel nieuwe medewerkers moeten aangetrokken worden via zij-instroom, maar zonder relevant zorgdiploma kunnen ze niet zomaar aan de slag. Voor medewerkers die willen doorstromen is een extra opleiding erbij vaak een flinke belasting. Voor de huidige en voor de vele nieuwe, volwassen instromers die nodig zijn, is het daarom noodzakelijk dat het beroepsonderwijs beter aansluit bij hun wensen en leerbehoeften. De leereenheden moeten daar voor gaan zorgen: ze zijn op maat, flexibel en erkend. De focus ligt op wat iemand al kan en wat iemand nog bij kan leren. Als je nieuw bent in de zorg kun je via de modulaire opzet van leereenheden in stapjes snel en steeds beter inzetbaar geraken.
Zij-instroom makkelijker dan ooit
Door, met steun van de VWS-directie Langdurige Zorg, opleidingen in kleinere eenheden aan te bieden, wordt het aantrekkelijk om voor de zorg te kiezen of door te stromen naar een andere functie of branche. De MBO-certificaten of diploma’s die met de leereenheden behaald kunnen worden, hebben civiel effect en dus binnenkort een landelijke dekking. Hierdoor worden zij-instroom en doorstroom makkelijker dan ooit. Deze aanpak brengt voor belangstellenden bovendien werk en privé beter in balans.
Samen met het onderwijs en de ministeries van VWS en OCW is via pilots ontdekt wat de leereenheden in de praktijk betekenen voor mensen, zorgorganisaties en onderwijsinstellingen. Tijdens het congres werd duidelijk dat die betekenis snel toeneemt.
‘We hebben van de overheid nodig dat zij snel wetgeving aanpassen (voor erkenning certificaten) en bereid zijn deze trajecten mee te financieren. Snelheid is gewenst!’ reageerde secretaris VNO-NCW Gertrud van Erp in het bijzijn van alle partijen.
Branches nemen voortouw
‘Het mooie aan deze aanpak is dat de branches het voortouw hebben genomen en dat het onderwijs volgt,’ benadrukte VGN-bestuursvoorzitter Boris van der Ham tijdens het congres. ‘Iedereen weet inmiddels hoe ernstig de situatie op de arbeidsmarkt is. Hier wordt goed doorgepakt.’
‘We leggen op deze manier de rode loper uit voor alle belangstellenden,’ voegde Aaldert Mellema, voorzitter van het arbeidsmarkt- en opleidingsfonds in de ouderenzorg (A+O VVT) toe. Samen reikten Van der Ham en Mellema een document met de bereikte resultaten tot nu toe en de ambities uit aan vertegenwoordigers van OCW en VWS.