de waarde van toetsing voor branche- en beroepsverenigingen

Ralf Spiering, Optimum Assessment en Anne Prins-van den Bergh, Examenadviesburo benadrukken de waarde van toetsing binnen branche- en beroepsverenigingen en bespreken de technologische trends die impact hebben op de huidige manier van toetsing.

Anne Prins-van den Bergh en Ralf Spiering werken regelmatig samen. Examenadviesburo verzorgt hierbij het gehele examentraject, waaronder het ontwikkelen en afnemen van toetsen. Optimum Assessment zorgt voor het digitale platform om de toetsing te realiseren en de bijbehorende data veilig te bewaren en te ontsluiten. Waarom is het toetsen van professionals belangrijk? Prins-van den Bergh: “Door professionals te toetsen kunnen ze niet alleen hun expertise aantonen, maar ze vergroten ook het vertrouwen van hun klanten, zodat zij zaken kunnen doen met erkende professionals die voldoen aan vastgestelde standaarden.” Spiering vult aan: “Door het gebruik van een digitaal toetsplatform is toetsing ook toegankelijker. Het biedt meer flexibiliteit, lagere kosten, consistentie van beoordeling en een betere beveiliging van gegevens dan toetsing op papier.”

Arbeidsmarkt

Beiden zijn het erover eens dat toetsing niet alleen gebruikt moeten worden om te selecteren, maar juist ook om mensen te ontwikkelen, wat belangrijk is in de krappe arbeidsmarkt. Prins – van den Bergh: “Je kunt toetsing inzetten om mensen te helpen groeien. Het is een uitstekend instrument om zij-instromers te begeleiden. Tijdens de toetsontwikkeling wordt er gekeken naar welke competenties onmisbaar zijn in de branche. Zo kun je ook zien of mensen zonder diploma toch het gewenste niveau meebrengen.” Spiering vult aan: “Het implementeren van vernieuwende technologieën voor toetsing biedt de mogelijkheid om toetsen op maat te laten maken die nauw aansluiten bij de specifieke behoeften en vereisten binnen de sector.”

Het belang van digitale technieken

Innovatieve digitale technieken zijn van groot belang in de huidige samenleving omdat ze niet alleen toegankelijkheid bieden, maar ook de mogelijkheid om snel en efficiënt in te spelen op de veranderende behoeften van de arbeidsmarkt. Spiering: “Bijvoorbeeld Neuraal Verklanken, waarin de toetsvraag wordt voorgelezen met een natuurlijke stem. Of de inzet van Artificial Intelligence die ondersteunt bij het ontwikkelen van toetsvragen”. Prins- van den Bergh: “Door de komst van AI is de vraag is nu niet meer primair: heb je de tekst zelf geschreven, maar meer: snap je wat je doet? Daarom is het gebruik van vernieuwde technologieën van belang om te zorgen voor een meer accurate evaluatie van de vaardigheden en kennis van elk individu.” 

Tijdens het verenigingscongres op 4 oktober 2024 gaan Optimum Assessment en Examenadviesburo tijdens hun kennissessie in op het belang van onafhankelijke toetsing in combinatie met de bijbehorende digitale technologieën die een nieuwe standaard zetten voor professionaliteit en betrouwbaarheid binnen branche- en beroepsverenigingen. Wil jij hier meer over weten en deze sessie volgen? Meld je dan aan voor het Verenigingscongres. Koop hier jouw ticket. Het programma kun je hier bekijken.