Vertegenwoordigers van verenigingen en stichtingen kwamen vorige week samen om na te denken over 'De kracht van verenigen'. Het instituut vereniging blijft ook bij nieuwe generaties wel bestaan, maar de nieuwe generatie gaat het wel op zijn eigen manier doen. Het is nu tijd om hiervoor stappen te zetten.
Op 15 april werden 90 bestuurders van verenigingen en stichtingen in het tijdelijke Stadhuis van de gemeente Apeldoorn uitgedaagd om zich zowel naar binnen áls naar buiten toe meer te gaan verenigen. Berend Rubingh, verandermanager, initiatiefnemer van Back2Basics en deskundige als het gaat om verenigen, inspireerde de deelnemers op het gebied van modern verenigingsbesturen. De Bestuurdersacademie en Rabobank Apeldoorn en omgeving namen het initiatief tot deze avond.
Berend Rubingh heeft zich, naar eigen zeggen, de afgelopen jaren bekwaamd in een nieuw vakgebied: verenigkunde. In een tijd van toenemende online en digitale communicatie verdienen de vereniging als organisatie en het verenigingsproces, extra aandacht. Maar het is er niet makkelijker op geworden. "Misschien moet het verenigingsproces wel opnieuw uitgevonden worden", stelt Rubingh. "Jongeren zijn daarbij essentieel!", betoogde hij. "We moeten de jeugd betrekken, het moet op termijn hun club worden. Het instituut vereniging blijft ook bij nieuwe generaties wel bestaan, want verenigingen, verbinden zit nu eenmaal in de mens. Maar de nieuwe generatie gaat het wel op zijn eigen manier doen." "De clubcultuur is hierbij cruciaal en moet worden doorgegeven aan de nieuwe generatie". In het algemeen moeten verenigingen terug naar de basis om in deze tijd degelijk beleid uit te stippelen. Vragen als 'wie zijn we?' en 'wat willen we bereiken?' staan daarbij centraal. Berend stelt dat goed georganiseerde verenigingen reflectief zijn op het eigen functioneren. Bij deze 'lerende vereniging', zoals hij ze noemt, heerst een positieve cultuur. Dat begint met de vraag, wat gaat er allemaal goed? "Haal de kracht uit je eigen vereniging om een duurzame vereniging te zijn." Berend sloot de avond af met 5 tips: wees duidelijk, creëer moments of impact, realiseer persoonlijk contact, wees positief en zorg voor binding.
Tijdens de dialoogsessies spraken de verenigingen over wat er goed gaat binnen hun club en waar ze écht trots op zijn. Ook werd gevraagd waarmee ze aan de slag willen en waarbij ze kennis of hulp kunnen gebruiken. Dit leverde mooie inzichten op van de krachten én uitdagingen binnen het verenigingsleven in de regio Apeldoorn. Voldoende aanleiding voor kennisdeling tussen de clubs en de aanwezige partijen in de toekomst.
Rubingh bracht vorig jaar het boek 'Back2Basics: de kracht van verenigen' uit, waarin zijn verenigkunde en zijn theorieën over verenigen in de huidige tijd aan de orde komen.